Dzisiaj przychodzę z przepyszną i dość łatwą recepturą na chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Przepyszny, chrupiący ze świeżym masłem, solidną porcją warzyw i białka może w pełni zaspokoić nas zarówno na śniadanie czy kolację. Mąkę pszenną śmiało możecie pomieszać z orkiszową jasną typu 650, aby jeszcze podnieść wartości odżywcze chleba. Przystępując do wykonania chleba postępujcie według poniższego schematu. Dzięki temu macie gwarancje sukcesu i pięknie wyrośniętego oraz wypieczonego chlebka.

Składniki na jeden bochenek chleba:

  • 600 gram mąki pszennej typ 650
  • 300 ml letniej wody
  • 35 gram swiezych drozdzy
  • 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

W pierwszym kroku najważniejsze do przesiać mąkę. Następnie do suchej miski wsypać 5-6 łyżek mąki, cukier, pokruszone drożdże i część letniej wody, wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, około 15 minut, aż podwoi objętość. To jest klasyczne przygotowanie rozczynu niezbędnego, aby móc przystąpić do dalszych kroków.

Do wyrośniętej masy drożdżowej dodać : resztę mąki, olej, pozostałą wodę (letnia woda) i sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ręką do uzyskania jednolitej masy. (W razie potrzeby można dodać odrobine wody i mąki). Kontynuuj wyrabianie ciasta ręcznie przez około 10 minut (mikserem nieco krócej), ciasto powinno być gładkie oraz zwarte. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

ciasto na chleb ze słonecznikiem

Wyrośniętą masę na chleb wyłożyć na blat/stolnice, dodać ziarna słonecznika, wszystko razem zagnieść, aby słonecznik był dobrze rozprowadzony. Jednocześnie poprzez ponowne wyrabianie odgazujecie ciasto. Choć najlepszą metodą jest składanie ciasta. Odgazowanie ciasta drożdżowego doskonale wpływa na wyrównanie temperatury oraz rozciągamy pasma glutenu co pozytywnie wpłynie na efekt końcowy naszego wypieku. Ukształtować dłońmi starannie chleb, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego i już ostatniego wyrośnięcia na około 20 – 30 minut.

wyrastanie chleba pszennego

Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem (delikatnie, aby wyrośnięte ciasto nie opadło), posmarować wierzch mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180ºC około 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Autor

Witam, mam przyjemność powitać Cię na moim blogu. Jestem opiekunem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie i inspirujące widoki za oknem. Rolinko to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na kreatywne zabawy z dzieckiem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Każda opinia motywuje mnie do dalszej pracy. Pozdrawiam!

Napisz komentarz