Zupa pomidorowa podobnie jak rosół ma niezwykłą popularność na naszych stołach. Dziś chciałabym Wam zaproponować inną odsłonę pomidorówki. Przepis na krem z pieczonych pomidorów to świetna propozycja na pożywny ciepły posiłek szczególnie teraz, kiedy listopad wcale nie rozpieszcza słonkiem. A miseczka cieplutkiego aromatycznego kremu pomidorowego może przywołać iście wakacyjne wspomnienia. Przygotowanie jest banalnie proste nie wymaga dużego od nas zaangażowania jedynie obranie warzyw bo główne zadanie będzie należało do piekarnika 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 2 kg. pomidorów
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180st. C. Na blaszce ułożyć cebule pokrojona w krążki, posolić, posypać oregano i pierzem. Skropić oliwa z oliwek. Pomidory pokroić w ciarki ułożyć na cebuli. Włożyć do piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180st C. Upieczone pomidory i cebule włożyć do kubka blendera dodać trochę oliwy, sól i pieprz. Miksować dodając po trochu wywar warzywny aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać na zimno lub ciepło oprószyć natką pietruszki.

Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz