Zupa pomidorowa podobnie jak rosół ma niezwykłą popularność na naszych stołach. Dziś chciałabym Wam zaproponować inną odsłonę pomidorówki. Przepis na krem z pieczonych pomidorów to świetna propozycja na pożywny ciepły posiłek szczególnie teraz, kiedy listopad wcale nie rozpieszcza słonkiem. A miseczka cieplutkiego aromatycznego kremu pomidorowego może przywołać iście wakacyjne wspomnienia. Przygotowanie jest banalnie proste nie wymaga dużego od nas zaangażowania jedynie obranie warzyw bo główne zadanie będzie należało do piekarnika 🙂

Składniki na 4 porcje:

  • 2 kg. pomidorów
  • 700 ml. wywaru warzywnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 lyzeczka oregano
  • swieza bazylia
  • sol,pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180st. C. Na blaszce ułożyć cebule pokrojona w krążki, posolić, posypać oregano i pierzem. Skropić oliwa z oliwek. Pomidory pokroić w ciarki ułożyć na cebuli. Włożyć do piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180st C. Upieczone pomidory i cebule włożyć do kubka blendera dodać trochę oliwy, sól i pieprz. Miksować dodając po trochu wywar warzywny aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać na zimno lub ciepło oprószyć natką pietruszki.

Author

Write A Comment