Krem z marchewki z ciecierzycą to pełnowartościowy posiłek pełen minerałów oraz białka z ciecierzycy. Receptura na przygotowanie tej zupy nie jest skomplikowana dlatego też warto po nią sięgnąć szczególnie teraz. Chłodne jesienne dni niestety sprzyjają infekcjom dlatego wspierajmy swoją odpornością ciepłą rozgrzewającą zupą.

Składniki dla 4 osób

  • 1 kg marchwi
  • 350 gram ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć ciecierzycy ze słoika/puszki)
  • 2 średnie dymki
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie i wyłącznie z upraw ekologicznych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziarenek kardamonu
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Przyprawy:
szczypta mielonego kminku, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, obrać i pokroić w talarki. Dymki oczyścić i obrać, szypułki posiekać w plasterki, a bulwę pokroić w drobne cząstki. W rondelku rozgrzać oliwę oliwek, dodać pokrojoną białą część dymki – smażyć 4-5 minut. Następnie dodać pokrojoną marchew i kontynuować smażenie przez około 4 minuty.

W kolejnym kroku należy: Obrać pomarańcze ze skórki uważając aby nie miała części białej, dodać skórkę do rondelka z warzywami. Ważna uwaga: Aby użyć skórki z pomarańczy do konsumpcji musimy mieć pewność, że pomarańcza pochodzi z ekologicznych upraw i na czas transportu do konserwacji nie użyto np: imazalil. Sparzenie cytrusów, a tym bardziej wyszorowanie, absolutnie nie usunie z nich niebezpiecznych dla zdrowia konserwantów. Ponadto czytajcie etykiety na kartonach jak również opakowaniach owoców cytrusowych. Importer daje adnotację czy skórka akurat z tej partii owoców może być spożywana. To niezwykle ważne. Jeśli nie macie gwarancji co do jakości cytrusów – nie spożywajcie skórki.

Tak zrumienione warzywa zalewamy wodą (ilość wody, aby warzywa były przykryte), doprawić do smaku sola, pieprzem i gotować 30 minut.

Wycisnąć sok z pomaranczy i przecedzić. Warzywa odcedzić zachowując bulion i zmiksować do uzyskanie jednorodnej konsystencji, doprawić solą oraz dodać wyciśnięty i przecedzony sok z pomaranczy. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodać bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

W miedzy czasie kiedy gotuje się nam zupa krem z marchewki. Odcedzić, opłukać i osuszyć ciecierzyce. Umyć, osuszyć i drobno posiekać kolendrę. Obrać i drobno pokroić czosnek. Na patelni z odrobina oliwy z oliwek podsmażyć ciecierzyce 2-3 minuty. Dodać posiekane szypułki dymki, kolendrę, czosnek ziarenka kardamonu, kminek, sól i pieprz i podsmażać 3 minuty.

Podawać marchewkowy krem z aromatycznie zrumienioną ciecierzycą.

Drzewa pomarańczowe prezentują się tak. :o) W naturalnych warunkach osiąga wysokość 5 metrów. Co ciekawe drzewka pomarańczowe zostały przywiezione na zachód z Chin przez Arabów (w średniowieczu). Na półwyspie Iberyjskim największe plantacje przypadają na region Walencji oraz Ebro. Dość słabo toleruje dłuższe przymrozki. Pień krótki w kolorze szarawym zaś listki intensywnie zielone długości 7 – 10 cm. Warto wiedzieć, że gałęzie drzewa pomarańczowego posiadają długie ponad 10 cm kolce. W okresie kwitnienia białe kwiaty pomarańczy niezwykle pięknie i intensywnie pachną. Wyróżniamy dwa rodzaje drzew pomarańczy: pomarańcza gorzka wykorzystywana w celach leczniczych/ozdobnych oraz pomarańcza słodka tak chętnie przez każdego spożywana.
Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz