Jest i ona szybka sałatka warzywna na kryzysową chwilę, ale i nie tylko. Smaczna pełna samy dobroci i bogactwo smaku. Choć wydaje się skromniutka, niech Was to nie zmyli! Absolutną kwintesencją smaku jest tutaj ręcznie robiony majonez w parę chwil!

Składniki dla 2 osób

  • 2 jajka
  • 1 średni pomidor( lub 2 male)
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała puszka kukurydzy (75 g.)
  • majonez
  • sól, pierz

Składniki na majonez:

  • 1 jajko
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ząbek czosnku

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w ósemki. Pomidor umyć i pokroić również w ósemki, cebule obrać i pokroić w piórka. Kukurydze odcedzić. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki, dodać sól, pieprz i wymieszać.

Przygotowanie majonezu: Do szklanki blendera wlać olej, wbić jajko i dodać szczyptę soli wszystko razem wymieszać na wysokich obrotach blendera do uzyskania majonezu (blender musi dotykać dna naczynia, blendować na wysokich obrotach, przez około 1 minutę nie powinno się go odrywać od dna). Majonez dodać do miski z pozostałymi składnikami oraz wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać .

Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz