Dziś nie lada gradka dla fanów drożdży oraz jabłka. Strucla jabłkowa bo o niej mowa to jedno z tych ciast które jadłabym bez opamiętania. Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią. Wiele osób nie podejmuje się przygotowania strucli z przeświadczenia, że nie podołają regularnemu zapleceniu warkocza. Nic bardziej mylnego! Warto podejmować próby, tym bardziej że nawet nie zgrabna strucla smakuje obłędnie. A jak wiadomo trening czyni mistrza i za którymś razem uda się perfekcyjnie zapleść warkoczyka.

Składnik na ciasto:

  • 350g maki pszennej
  • 30g.swiezych drożdży
  • 3/4szklanki ciepłego mleka (max 39 stopni)
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 2 jajka

Skladniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru (może być brązowy lub biały według gustu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła opcjonalnie dobra margaryna
  • daktyle, rodzynki, ulubione orzechy
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 50 ml rumu

Sposób przygotowania strucli jabłkowej

Drożdże rozetrzeć z 1 lyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50 gramami mąki – odstawić do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać wyrośnięty rozczyn i jajko – wyrobić ciasto. Dodac roztopione masło, ponownie wyrobić. Można mikserem wyrabiać jak i zarówno ręką. Opcja do wyboru i zasobów cierpliwości w dłoniach. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 h).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy obrać i drobno posiekać. Daktyle i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w rumie. W rondelku rozpuścić masło dodać jabłka i podsmażyć (około 5 minut), dodać namoczone rodzynki i daktyle oraz rum, wymieszać i jeszcze chwile podsmażyć. Dodać cukier, cynamon (najlepiej cejloński), sok z cytryny i posiekane orzechy, wszystko razem ponownie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem. Na środek rozwałkowanego ciasta nałożyć nadzienie jabłkowe, brzegi ciasta naciąć tak, aby powstały pasy. Pasy ciasta przekładać na przemian formując warkocz i przykrywając nadzienie jabłkowe. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temperaturze 200C.

Ciekawostka: W recepturze nadzienia widnieją orzechy wydawać się może, że idealne będą włoskie. Jednakże bogactwo orzechów włoskich w kwasy omega 3 i 6 które są niezbędną odżywką dla naszego organizmu sprawia, że nie są one najlepszym wyborem do wypieków. W trakcie obróbki termicznej tracą cenne walory i kwasy omega 3 przyjmują niekorzystną formę ze względu na swoją niestabilność termiczną. Orzechy włoskie najlepiej spożywać na surowo uprzednio wymoczone kilka godzin w wodzie.

Napisz komentarz