Sajmorejo to kolejna propozycja kulinarna z kuchni hiszpańskiej. Chłodnik z pure pomidorów z chlebem, czosnkiem oraz oliwą doskonale odnajdzie się również w naszej kuchni. W przygotowaniu tego kremu nie ma nic skomplikowanego. Wszystkie składniki dostaniemy w osiedlowym sklepiku. Zaś szynkę parmeńską z dobrym składem szukajcie w dobrych sklepach oraz lidlu. Warto sięgnąć po tę recepturę szczególnie w upalne dni. Pomidory doskonale ugaszą pragnienie dostarczą potasu, zaś czosnek wypieści nasze podniebienie i wesprze nasz układ odpornościowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg dojrzałych pomidorów,
  • 200 g. czerstwej bułki
  • 150 ml. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Do dekoracji.

  • szynka parmeńska oraz 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Pomidory umyć, wykroić zielone szypułki i zmiksować w blenderze do uzyskania kremowego pure.
  2. Pure przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się resztek skorek i pestek.
  3. Bułkę pokroić na mniejsze części, włożyć do miski, zalać pomidorowym pure ,wszystko razem wymieszać aby bulka dobrze nasiąkła. Odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu, dodać czosnek i wszystko razem zmiksować w blenderze dodając po trochu oliwę z oliwek i sol.
  4. Salmorejo podawać schłodzone i udekorowane szynka parmenska i jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w drobna kostkę.
Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz