Kolejne śródziemnomorskie danie wykonane w pełni na hiszpańskich składnikach przez moją siostrę. Bez obaw wszystkie komponenty niezbędne do tego przepisu kupimy w popularnych dyskontach spożywczych włącznie z szafranem. Receptura sprawdzona i warta poświęconego czasu na jej przygotowanie, aby w te mroźne dni musnąć subtelnie hiszpańskiego ciepła.

Składniki na 4 porcje

  • 1 biała cebula obrana i drobno posiekana
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione lub drobno posiekane
  • 2 pomidory obrane i posiekane
  • 4 małe czyste kalmary
  • 2 szklanki okrągłego ryżu
  • 3 szklanki bulionu rybnego lub z kurczaka
  • 250 ml białego wina
  • 12 gotowanych krewetek jumbo ( nie obranych)
  • 16 małż oczyszczonych
  • kilka pasm szafranu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

Dodatkowo:

Przybory: patelnia do paelli ( lub patelnia) o średnicy 40 cm.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Do podsmażonej cebuli dodać drobno posiekany czosnek, gdy czosnek zacznie nabierać koloru dodać posiekane pomidory, dodać cukier (aby zneutralizować kwasowość pomidorów), sól według własnego uznania, paprykę i kilka pasm szafranu. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć, aż pomidory się zmniejszą i zaczną skwierczeć.
  2. Pokroić oczyszczona wcześniej kałamarnice: ciało pokroić w pierścienie, a nogi pozostawić w całości dodać kalmary do smażonych pomidorów i gotować przez kilka minut.
  3. Dodać ryż i rozprowadzić po całej patelni tak, aby ziarna ryżu przyległy do składników.
  4. Rosół wraz z winem podgrzać w osobnym rondelku i gorący wlać do paelli. Podnieść temperaturę i doprawić solą do smaku. Wszystko razem wymieszać tak, aby ryż był dobrze przykryty bulionem, gdy dojdzie  do wrzenia zmniejszamy temperaturę i gotujemy 18 do 20 minut.
  5. Ważne jest, aby podczas gotowania przesuwać patelnie do paelli po całej powierzchni gotowania, aby ryż ugotował się równomiernie.
  6. Po 15 minutach gotowania dodać oczyszczone małże i gotowane krewetki. Krewetki ułożyć na powierzchni paelli, gdy staną się różowe odwrócić na druga stronę.
  7. Pod koniec gotowania jeśli widzimy, że paella jest bardzo sucha dodajemy trochę więcej bulionu.
  8. Po 20 minutach skosztować ryż i jeżeli jest dobrze wysmażony, wyłączyć ogień i przykryć patelnie z paella ściereczką lub folia aluminiowa, aby odpoczęła.
  9. Serwować po 5 minutach odpoczynku.

Napisz komentarz