Te niecodzienne smaki to zasługa mojej siostry, która mieszkając w malowniczym nadmorskim miasteczku ma dostęp do świeżych owoców morza praktycznie przez cały rok. Nie jednokrotnie kiedy podsyła zdjęcia swoich posiłków proszę ją o recepturę. Tym sposobem dzięki Niej mogę zasilić blog ciekawymi pomysłami prosto ze śródziemnomorskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg świeżej polędwicy z łososia
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 świeże buraki, posiekane
  • starta skorka z 1 cytryny
  • starta skorka z 2 pomarańczy
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 czubate łyżki gruboziarnistej soli
  • 3 czubate łyżki brązowego cukru
  • 100g. serka śmietankowego
  • świeży koperek
  • chleb żytni

Sposób przygotowania:

  1. Polędwice z łososia oczyścić z ości, łusek, ale pozostawić skórę.
  2. Posiekać koperek, kolendrę i buraki. W misce wymieszać wszystko z otartą skórką z cytryny i pomarańczy, solą, cukrem oraz pieprzem.
    Ważna uwaga: kupując cytryny i pomarańcze, które są niezbędne w tym przepisie musicie bacznie czytać opakowania kartonowe, w których znajdują się cytrusy. Na każdym pudełku lub siatkowych workach widnieje etykieta/naklejka z informacją o użytych środkach konserwujących jak również adnotacja, czy skórka jest możliwa do spożycia. Cytrusy z jadalną skórką najlepiej szukać w bio warzywniakach bywają również w lidlu.
  3. Na folie aluminiowa nałożyć warstwę mieszanki, a na niej ułożyć łososia. Przykryć łososia bardzo dokładnie resztą mieszanki i zawinąć w folię, upewniając się ze opakowanie jest dobrze zamknięte.
  4. Umieścić w pojemniku i na wierzchu położyć cos ciężkiego do obciążenia, aby dobrze wszystko docisnąć. Wstawić do lodówki na 48 godzin do marynowania.
  5. Po upływie 48 godzin wyciągnąć z lodówki, folii i opłukać pod bieżąca wodą, aby usunąć reszki marynaty. Dobrze wysuszyć papierem chłonnym.
  6. Pokroić w cienki plastry, podawać na chlebie żytnim posmarowanym serkiem całość oprószyć świeżym posiekanym koperkiem.
marynowany łosoś w buraku

Jak łatwo zauważyć łosoś pięknie zarumienił się marynatą na bazie buraka. Z opisu siostry na moje pytanie, jaki jest w smaku? otrzymałam odpowiedź. „tekstura i smak ma bardzo podobny do łososia wędzonego z ta różnicą, że marynowany ma delikatny smak cytrusów” Całość znakomicie komponuje się ze świeżo zsiekanym koperkiem, aksamitnym śmietankowych serkiem oraz chrupkim pieczywem żytnim.

łosoś marynowany w buraku

Author

Write A Comment