Składniki na 2 osoby

120 g. linguine(płaskie spaghetti) lub spaghetti tradycyjne

Składniki na pesto:
50g. świeżego szpinaku
1 czubata łyżka startego sera np. parmezano
10 świeżych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
szczypta soli

Do dekoracji opcjonalnie:
białe szparagi konserwowe
prażony czosnek

Sposób przygotowania pesto ze szpinaku:

Do kielicha blendera włóz szpinak, ser, migdały – mogą być również płatki migdałowe, ząbek czosnku, sól i oliwę z oliwek wszystko razem zmiksować.
Ugotować linguine według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzić.
Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki i zrumienić.
Linguine wymieszać z pesto, przełożyć na talerz, udekorować prażonym czosnkiem i szparagami. Serwować.

Do pesto zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, pistacji lub orzechów laskowych.
Do dekoracji zamiast prażonego czosnku można użyć prażonych pestek dyni lub słonecznika.

Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz