Kiedy za oknem temperatura nie rozpieszcza to warto wspomóc się ciepłą rozgrzewającą zupą pełną niezwykłych smaków. Choć w pierwszej chwili przygotowanie zupy może wydawać się skompilowane to nic bardziej mylnego.

Składniki na 6 osób:

  • 1 cały kurczak
  • 2 cebule
  • 40 gr. maki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka nitek szafranu
  • 1 kieliszek wina sherry JEREZ
  • 500 ml. bulionu z kury
  • 50 gr. mielonych migdałów
  • 50 gr. płatków migdałów
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • Jajko ugotować na twardo. Kurczaka pokroić na porcje.
  • Zacząć od przygotowania sosu: do rondelka wlać kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać cebule pokrojona w cienkie paski (juliana) i dusić na małym ogniu, aż nabierze przezroczystego koloru uważając, aby jej nie przypalić, gdyż może to wpłynąć na smak i kolor sosu.
  • W międzyczasie doprawić kurczaka solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć bez brązowienia skorki.
  • Do zeszklonej cebuli dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i zmielone migdały i szybko wymieszać.
  • Następnie dodać wino sherry i pozostawić aby się zredukowało.
  • Do rondelka z sosem włożyć kurczaka i wlać bulion, który praktycznie powinien przykryć kurczaka. Dodać wcześniej przypieczone nitki szafranu i liść laurowy, gotować 35 minut na średnim ogniu.
  • Gdy kurczak jest prawie gotowy dodać rozdrobnione żółtko jajka ugotowanego na twardo, aby zagęścić sos. Białko jajka posiekać, płatki migdałów zarumienić na patelce bez oleju, posypać potrawę po wierzchu w ramach dekoracji.

Danie to można przygotować z dnia na dzień, ponieważ z czasem sos osiada, a smaki się nasilają. Bez jajka na twardo i plasterków migdałów można danie przechowywać w lodowce do 5 dni i zamrażać do 6 miesięcy.

Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz