Nadszedł moment na degustację drugiego słoika. Recenzja pierwszego sosu pomidorowego Coppola Puttanesca okazała się dla mnie przepysznym zaskoczeniem, nie spodziewałam się tak dobrego sosu choć skład sugerował, że to może być TO! Skoncentrowany skład bez wypełniaczy niezdecydowanym bardzo polecam ten sos. A czy polecam Sicilianę?

Niestety Coppola siciliana nie przypadła mi do smaku. Ja nie lubię bakłażana choć tyle dobrego ma w sobie. To jednak jest to jeden z niewielu warzyw, którego nie umiem przyrządzić w domowych warunkach na tyle smacznie, aby go polubić. Jak również zaserwowany w restauracji również mnie nie zachwycił. Wybierając ten sos nie miałam zbyt dużych oczekiwań, ale ta promocyjna cena mnie bardzo kusiła, aby ponownie dać mu szansę. Bakłażan w tym sosie jest bardzo intensywny co niestety utwierdza mnie, że faktycznie go nie lubię. Mnóstwo osób nie toleruje zielonego ogórka, którego ja osobiście kocham czy cukinię z której czaruje potrawy zarówno wytrawne jak i na słodko. Więc trzeba zrozumieć moje wybredne podniebienie. Jednakże umiem podejść do tematu obiektywnie i stwierdzam, że ten sos zachwyci pasjonatów tego warzywa za soczystość i głębię smaku. Podobnie jak w poprzednim sosie skład jest krótki oraz treściwy bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jest to kolejny produkt firmy, który jest godny uwagi i polecenia. Pojemność słoika z sosem to 370 ml. Więc znacznie mniejszy od konkurentów na sklepowej półce. Ale warto wybrać ten sos i dołożyć kilka złotych, aby delektować się wyrazistym smakiem sosu pomidorowego z bakłażanem. Jak widzicie skład sosu jest tradycyjny taki jaki byśmy robili sami w domu. Choć z pewnością w przypadku domowego sosu, bakłażanu byłoby znacznie więcej, aniżeli deklarowane 8% 😉

Składniki sos pomidorowy z bakłażanem.

sos pomidorowy z bakłażanem
  • pulpa pomidorowa 76%
  • koncentrat pomidorowy
  • bakłażany 8%
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czosnek
  • cukier
  • pietruszka
  • bazylia

Warto zwrócić uwagę, że sos przygotowany jest na bazie pulpy pomidorowej co zwiększa walory smakowe jak również wartości odżywcze dania.

Pulpa pomidorowa co to jest

Robiona jest z najlepszych części pomidora. W pulpie z pewnością nie znajdziemy zielonych części, pestek jak również skórki pomidora . Pulpa ma konsystencję niejednorodną dlatego też rzadziej jest wykorzystywana od passaty która jest bardzo gładkim musem.

Author

Write A Comment