Bardzo spontanicznie zrodziła się myśl, aby stworzyć kategorię „na talerzu” na moim blogu z recenzjami. Dokładnie z momencie spożywania makaronu z tym sosem. Zachwycona smakiem uznałam, że warto polecać to co ma fajny skład i dobrze smakuje. Dlatego też jest tylko zdjęcie pustego słoika.
Mało kiedy tak jadamy, ale zdarza się, że bywają dni bardzo napięte, brak pomysłu i czasu na stanie przy garnkach, a ochota na coś ciepłego i solidnego jest. Kierując się do kasy chcąc skrócić sobie drogę weszłam w alejkę z sosami pomidorowymi on jakby krzyczał do mnie spójrz na mnie, weź mnie ze sobą. Co prawda pomagał w tym również wielki napis promocja więc myślę, nie znam Cię, ale daj się poznać słoiczku. Z tego co przyuważyłam regularna cena tego sosu to blisko 11 – 12 zł. Znacznie więcej od reklamowanych w mediach sosów pomidorowych do makaronu i również znacznie mniejszy słoik (370 ml). Firma jest dla mnie absolutnie nieznana, ale nie jest to dziwne bo praktycznie nie kupujemy tego typu dań. Z natury jestem ciekawa więc skierowałam dłoń po słoik, aby sprawdzić skład. Miła niespodzianka, bo brak wspomagaczy w zasadzie jedynie białe wino mnie zaintrygowało, ale to w końcu włoska kuchnia i jest praktycznie przy końcówce więc ilość homeopatyczna podobnie jak sardela. Nie panikuj prawa jazdy Ci nie zabiorą bież brzmiał głos w mojej głowie 😀 promocja też nie dziwiła bo data ważności upływała 2.10.2019 roku. Cena 6 zł za słoik. Wzięłam dwa – drugi to Coppola Siciliana. I już wiem, że to nie będzie jednorazowa przygoda z tymi sosami.


Składniki Sos pomidorowy z sardelą i oliwkami
- pulpa pomidorowa (79%)
- koncentrat pomidorowy
- zielone oliwki (5%)
- cebula
- oliwa z oliwek
- kapary
- sól
- sardela (0.5%)
- białe wino
- czosnek
- cukier
- pietruszka
- bazylia
- papryczka chili
- oregano
Jak widzicie skład skoncentrowany, krótki bez wzmacniaczy smaku oraz konserwantów. Ogromnym atutem sosu jest jego baza – pulpa pomidorowa. Nie wiem czy wiecie, ale pulpa pomidorowa ma dużo większą gęstość odżywcza od przecieru pomidorowego. Ba jest bardziej szlachetniejsza bowiem pulpa pomidorowa zrobiona jest z najlepszych części pomidora. Zielone części od łodygi, pestki i skórki nie mają prawa znaleźć się w pulpie pomidorowej.
Sos pomidorowy do makaronu
Sos jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny, oliwek solidna ilość. Doskonale doprawiony kompozycją ziół. Niefortunnie ugotowałam do niego makaron z czarnej fasoli, dlatego też polecam nie kombinować ze smakowymi makaronami. Tradycyjny makaron z semoliny z pszenicy durum będzie idealnym uzupełnieniem sosu. Już na talerzu całość opruszyłam tartym parmezanem, ale to zbyteczne gdyż na prawdę sos jest bardzo smaczny, a wiem bo lubię podjadać z garnków zanim wyłożę na talerz.
Sos Cappola Puttanesca – opinia.
Jeśli masz możliwość wydać ponad 10 zł na słoik sosu pomidorowego to warto! Cena adekwatna do jakości i smaku. Warto uświadomić sobie, że nader przetworzona żywność z niepotrzebnymi dodatkami w dłuższej perspektywie czasu nie wyjdzie nam na zdrowie.