Bardzo spontanicznie zrodziła się myśl, aby stworzyć kategorię „na talerzu” na moim blogu z recenzjami. Dokładnie z momencie spożywania makaronu z tym sosem. Zachwycona smakiem uznałam, że warto polecać to co ma fajny skład i dobrze smakuje. Dlatego też jest tylko zdjęcie pustego słoika.

Mało kiedy tak jadamy, ale zdarza się, że bywają dni bardzo napięte, brak pomysłu i czasu na stanie przy garnkach, a ochota na coś ciepłego i solidnego jest. Kierując się do kasy chcąc skrócić sobie drogę weszłam w alejkę z sosami pomidorowymi on jakby krzyczał do mnie spójrz na mnie, weź mnie ze sobą. Co prawda pomagał w tym również wielki napis promocja więc myślę, nie znam Cię, ale daj się poznać słoiczku. Z tego co przyuważyłam regularna cena tego sosu to blisko 11 – 12 zł. Znacznie więcej od reklamowanych w mediach sosów pomidorowych do makaronu i również znacznie mniejszy słoik (370 ml). Firma jest dla mnie absolutnie nieznana, ale nie jest to dziwne bo praktycznie nie kupujemy tego typu dań. Z natury jestem ciekawa więc skierowałam dłoń po słoik, aby sprawdzić skład. Miła niespodzianka, bo brak wspomagaczy w zasadzie jedynie białe wino mnie zaintrygowało, ale to w końcu włoska kuchnia i jest praktycznie przy końcówce więc ilość homeopatyczna podobnie jak sardela. Nie panikuj prawa jazdy Ci nie zabiorą bież brzmiał głos w mojej głowie 😀 promocja też nie dziwiła bo data ważności upływała 2.10.2019 roku. Cena 6 zł za słoik. Wzięłam dwa – drugi to Coppola Siciliana. I już wiem, że to nie będzie jednorazowa przygoda z tymi sosami.

Sos pomidorowy z sardelą i oliwkami
Sos pomidorowy w słoiku

Składniki Sos pomidorowy z sardelą i oliwkami

  • pulpa pomidorowa (79%)
  • koncentrat pomidorowy
  • zielone oliwki (5%)
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • kapary
  • sól
  • sardela (0.5%)
  • białe wino
  • czosnek
  • cukier
  • pietruszka
  • bazylia
  • papryczka chili
  • oregano

Jak widzicie skład skoncentrowany, krótki bez wzmacniaczy smaku oraz konserwantów. Ogromnym atutem sosu jest jego baza – pulpa pomidorowa. Nie wiem czy wiecie, ale pulpa pomidorowa ma dużo większą gęstość odżywcza od przecieru pomidorowego. Ba jest bardziej szlachetniejsza bowiem pulpa pomidorowa zrobiona jest z najlepszych części pomidora. Zielone części od łodygi, pestki i skórki nie mają prawa znaleźć się w pulpie pomidorowej.

Sos pomidorowy do makaronu

Sos jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny, oliwek solidna ilość. Doskonale doprawiony kompozycją ziół. Niefortunnie ugotowałam do niego makaron z czarnej fasoli, dlatego też polecam nie kombinować ze smakowymi makaronami. Tradycyjny makaron z semoliny z pszenicy durum będzie idealnym uzupełnieniem sosu. Już na talerzu całość opruszyłam tartym parmezanem, ale to zbyteczne gdyż na prawdę sos jest bardzo smaczny, a wiem bo lubię podjadać z garnków zanim wyłożę na talerz.

Sos Cappola Puttanesca – opinia.

Jeśli masz możliwość wydać ponad 10 zł na słoik sosu pomidorowego to warto! Cena adekwatna do jakości i smaku. Warto uświadomić sobie, że nader przetworzona żywność z niepotrzebnymi dodatkami w dłuższej perspektywie czasu nie wyjdzie nam na zdrowie.

Author

Write A Comment