Chałka drożdżowa z kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Wyrabianie ręczne wymaga lekkiej wprawy, a mając mikser z hakiem lub termomix to kwestia niespełna 3 minut. Wiele osób nie mając elektrycznych pomocników rezygnuje z przygotowania chałki uważając, że im nie wyjdzie. Nic bardziej mylnego! Poniższa chałka prosto spod ręki mojej siostry jest tego dowodem. Warto sięgać po drożdże w domowej kuchni i piec z nich ciasta są pełne dobroci np: beta – glukanu. Mało tego domowe drożdżowe z kubkiem gorącego kakao to wyjątkowe i wartościowe drugie śniadanie.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 500 g maki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • otarta skorka z pomaranczy lub cytryny (opcjonalnie). Pamiętajcie, aby wybierać cytrusy ekologiczne bez środków konserwujących. Czytajcie etykiety, gdzie jest napisane czy skórka z danego owocu jest zdatna do spożycia. Sparzenie wrzątkiem czy co gorsza szorowanie szczotką cytrusów nie wyeliminuje pestycydów.

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g. cukru

Dodatki:

  • Jajko do posmarowania chałki tuż przed posypaniem kruszonką.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Odlać 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać mąkę (około 3-4 łyżki), cukier (1 łyżka) oraz drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok.10-15 minut.
  2. Do dużej miski przesiać pozostała mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, cukier, jajko, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka, startą skórkę z pomaranczy lub cytryny (opcjonalnie) i starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ręki i od brzegów miski.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do  wyrośnięcia około 1 godziny, aż podwoi swoja objętość.
  4. W międzyczasie można przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść i tak przygotowaną kruszonkę wstawić do lodówki.

Jak zwijać chałkę?

  1. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i chwile zagnieść/wyrobić podzielić na 3 części i uformować 3 wałki, złączyć wałki z jednego końca i zapleść warkocz, zlepić końce i podłożyć pod spod chałki.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, umieścić na niej gotową chałkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
  4. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 35 minut ( piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół) aż chałka się zrumieni.
  5. Odstawić do wystygnięcia.
Author

Witaj! Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jest to miejsce, w którym dzielę się pomysłami na radosny i pozytywnie wpływający na rozwój czas z dzieckiem. Jestem przewodnikiem psa terapeutycznego. Ponadto uwielbiam dobre jedzenie oraz inspirujące widoki za oknem. Rozgość się – będę niezmiernie wdzięczna za dobre słowo w komentarzu jak również konstruktywną krytykę. Pozdrawiam Was serdecznie!

Napisz komentarz